Rasbeschrijving

I paint thee out a Highland filly, a sturdy stubborn, handsome dapple, as sleek's a mouse, as round's an apple (Robert Burns)

De Highland Pony is één van de twee inheemse rassen van de Schotse hooglanden en eilanden.

Gedurende vele eeuwen heeft het ras zich aangepast aan het veranderende en vaak barre klimaat en de leefomstandigheden van Schotland. De wintervacht bestaat uit een laag sterk, dasachtig haar over een zachte, dikke onderlaag, die dit ponyras geschikt maakt het hele jaar buiten te verblijven.

In het voorjaar ruilt de pony de wintervacht voor een gladde zomervacht. De kenmerken- de robuustheid wordt gecombineerd met een vriendelijke aard en gelijkmatig temperament.

Het ras geeft een sterke, harmonisch gebouwde, compacte pony, met alle lichaamsdelen in goede verhouding tot zijn hoogte. Het is één van de grootste van de Britse inheemse rassen en behoort volume en kracht uit te stralen.

Hoogte: 132- 148 cm

Hoofd: goed gedragen en attent met vriendelijke ogen: een brede snuit met een diepe kaak.

Hals en schouder: een hals van gemiddelde lengte vanuit de schoft met een goede, schuine schouder en correct geplaatste voorbenen.

Lichaam: goed van verhouding en compact met veel ruimte voor hart en longen, goed geronde ribben.

Achterhand: een krachtige achterhand met goed ontwikkelde dijen, sterke schenkel en droge, vlakke spronggewrichten.

Benen: vlak, hard bot, brede knieën, korte pijpen, schuine koten en goed gevormde donkere hoeven. Zachte en zijdeachtige vetlokken.

Manen en staart: het haar van nature golvend en niet getoiletteerd met een volle staart.

Beweging: recht en vrij bewegend zonder veel knie-actie.

Geschiktheid: een bereden of aangespannen pony, die ook gebruikt kan worden als lastdier. Op veel manieren in de ruitersport in te zetten

 

Kleuren

 

Als de kleur van een pony wordt omschreven als dun (wildkleur) betekent dit dat de pony een aalstreep heeft. Dit is de naam van de donkere streep midden over de rug, die loopt van de schoft tot de staart. Daar komen soms nog zebramarkeringen op de voorbenen, achterbenen en over de schouder bij.

Er bestaat een grote verscheidenheid aan wildkleuren (duns): mouse, yellow, greyen cream: ook schimmel, bruin, zwart en een enkele keer lichtbruin en leverkleurig met zilverkleurige manen en staart. Veel pony's hebben een aalstreep en sommige tonen zebrastrepen op benen en schouder.

Een klein sterretje is toegestaan, maar andere witte aftekeningen worden liever niet gezien. Veulenvachten veranderen dikwijls en veel pony's veranderen langzaam van kleur naarmate ze ouder worden, vooral diegenen die witte haren tussen de basiskleur hebben. Anderen tonen een licht verschil in kleur tussen de zomer- en winter-vacht. Bonte kleuren zijn niet toegestaan.

 

Dun-kleurige pony's worden als volgt omschreven:

mouse dun: een effen, dwz zonder haren van een andere kleur, lei-blauwe kleur met zwarte manen, staart, zwarte onderbenen en donkere hoeven. Soms enkele gele haren in de manen en de sokken.

Dit wordt weathering genoemd. Als er ook maar een paar witte haren in de vacht te zien zijn, afge- zien van een klein sterretje op het hoofd, is de kleur niet mouse dun maar grey dun.

yellow dun: een éénkleurige lichtbruine/gouden kleur met zwarte manen, staart, onderbenen en donkere hoeven. Soms weathering. Ye//ow dun heeft géén witte haren in de vacht.

grey dun: een grijze vacht variërend van donker staalkleurig tot heellicht
grijs met een donkere aalstreep en donkere hoeven. De vacht wordt lichter naarmate de ponyouder wordt, om tenslotte wit te worden.

cream dun: een eigenlijk gelig bruine vacht, witte haren ertussen, aalstreep I en donkere hoeven. Deze kleur wordt in de loop der jaren steeds lichter.

liver dun: deze varieert van een lichte voskleur tot een heel donkere lever-kleur. Manen en staart zijn nooit zwart, maar kunnen variëren van zilverachtig grijs tot donker leverkleurig.

De hoeven zijn hoornkleurig, niet wit.

Daarnaast zijn er andere kleuren, waarbij de aalstreep ontbreekt:
bay/brown (bruin), black (zwart) en grey (schimmel) zijn ook van oudsher voorkomende kleuren roan (roan) en chestnut (vos) komen voor.

De Highland Pony Society geeft geen deklicentie aan hengsten die witte aftekeningen hebben, afgezien van een klein sterretje of witte zolen. Witte hoeven worden niet geaccepteerd.

Hoornkleurige hoefwanden die passen bij de vachtkleur zijn toegestaan.

Witte aftekeningen die het gevolg zijn van verwondingen of vriesbranden zijn natuurlijk geen belemmering voor een deklicentie.

 

Kruinen

 

Aan alle nieuwgeboren of te exporteren pony's wordt door de Highland Pony Society een paspoort verstrekt. In deze paspoorten moeten bij het signalement van de pony minstens vijf maar liever zeven kruinen worden vermeld. Kruinen zijn een niet te veranderen wijze van identificatie van de individuele pony.

De kruinen worden gesplitst in zes categorieën:

enkel (simple), een middelpunt, waar de haren bij elkaar lijken te komen uit verschillende richtingen; in de beschrijving kan met het woord "kruin" worden volstaan.

gekuifd (tufled), als de enkele kruin, maar het haar komt bij elkaar en staat overeind in een kuifje.

lijnvormig (linear), als de enkele kruin, maar dan geen middelpunt maar een middellijn.

kamvormig (crested), als de lijnvormige, maar met tegen elkaar opstaande haren.

gevederd (feathered), als de lijnvormige, maar de haren staan niet recht tegenover elkaar, zodat ze over elkaar heen vallen en een gevederd effect geven.

golvend (sinuous), als lijnvormig, maar dan langs een golvende lijn.

 

 

Afmetingen

 

De maximum hoogte werd bepaald door de Polo Pony Society (deze instantie voerde als eerste een stamboekregistratie in voor pony's, vert.) op 14.2hh (1.48 cm).

De maat van de Highland ligt tussen de 1.32 en 1.48, hoewel er ook grotere en kleinere exemplaren voorkomen

      Highland Pony’s Nederland

 

 

Meer informatie

 

 

Neem voor meer informatie over de genoemde artikelen en tijdschriften contact op met het secretariaat van Highland Pony's Nederland.