November 21, 2024

Je paard opzadelen is ingewikkelder dan je denkt. Al die riempjes en gespen!

Het is evengoed superbelangrijk om het opzadelen correct uit te voeren. Een verkeerd opgezadeld zadel kan de schouder van het paard blokkeren. Anderzijds kunnen de rugwervels in de knel komen als het zadel te ver naar achteren ligt. Wij vertellen hoe je je paard opzadelt.

Controleer je uitrusting

Zoek naar versleten plekken in het leer of beschadigde gespen. Zorg ervoor dat er geen onderdelen van de uitrusting zijn die het tijdens je rit kunnen begeven. Inspecteer bovendien het zadel op vreemde voorwerpen die irritatie kunnen veroorzaken bij je paard.

Leg het zadeldek op je paard

Het is belangrijk om het zadeldek goed te positioneren, omdat dit de barrière vormt tussen je zadel en de huid van het paard. Bij het daadwerkelijk opzadelen zal het dekje onvermijdelijk iets naar achteren bewegen, dus als je het dekje iets naar voren schuift, komen het zadel en het zadeldek uiteindelijk op de plek waar je ze wilt hebben. Schuif het zadeldek nooit naar voren op de rug van je paard, want dat gaat tegen de haarrichting in en is ongemakkelijk voor je paard.

Til het zadel op je paard

Als je moeite hebt om het zadel op te tillen, moet je mogelijk om hulp vragen tijdens deze stap. Ga naast de linkerschouder van je paard staan. Houd je voeten op schouderbreedte uit elkaar, met je linkervoet bij de linkerhoef van het paard en je rechtervoet iets achter je linker. Zwaai met je romp en til het zadel op, zodat je rechterarm gedrapeerd over de rug van het paard komt te liggen. Dit zou het zadel precies op het zadeldek moeten landen, op de rug van je paard.

Bevestig het zadel 

Zet de voorste singel vast met een gesp of knoop. Doe dit voordat je iets anders doet met het zadel.

Controleer of de singel plat tegen de buik van het paard ligt zonder kronkels.  Bevestig de achterste singel als je zadel er een heeft. Het is belangrijk om de achterste singel strak te houden, omdat dit voorkomt dat het zadel tijdens het rijden omhoog komt. Sommige zadels hebben geen singel aan de achterkant. 

Bevestig daarna het borsttuig. Elk zadel is anders, maar in het algemeen dien je er voor te zorgen dat de borstplaat correct is uitgelijnd met de borst van je paard, perfect in het midden.

Tot slot

Voor een paard kan het ongemakkelijk zijn om net opgezadeld te zijn. Vaak zit er huid klem bij de gespen of bij de randen van het zadel en dat gaat knellen. Probeer deze pijnpunten op te sporen door het zadel licht heen en weer te bewegen. Soms kun je de knelpunten ook zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.