Om een miskoop te voorkomen is het belangrijk om zorgvuldige afwegingen te maken en het aankoopproces volledig te begrijpen voordat je de knoop doorhakt. Het kopen en bezitten van een paard is een enorme verantwoordelijkheid, dus het is belangrijk dat je volledige in controle bent bent van het aankoopproces. We geven een aantal tips.
Beginnen met zoeken
Paarden worden vaak aangeboden via mond-tot-mondreclame, dus maak je vrienden op de manege op de hoogte van je zoektocht. Daarnaast kun je tijdschriften en websites gebruiken om jouw ideale paard te vinden.
Overweeg zeker ook de mogelijkheid om een paard te herplaatsen via een liefdadigheidsinstelling bij jou in de buurt. Een paard een tweede kans gunnen geeft veel voldoening.
Mocht je je paard bij een dealer willen kopen, dan heb je als voordeel dat je verschillende paarden kan bekijken op één plek. Dat scheelt in de reistijd. Er zijn in Nederland veel goede dealers, maar zoals in elke beroepsgroep zijn er ook rotte appels. Doe wat onderzoek naar jouw dealer voordat je in de auto stapt.
Ervaring van de eigenaar/rijder
Het is essentieel om realistisch te zijn over je eigen kunnen bij het beslissen welk type paard je wilt. Het kopen van een paard dat niet bij je capaciteiten past, leidt onherroepelijk tot spijt. Je doet het paard er ook geen plezier mee trouwens.
Aandachtspunten voor het kiezen van een paard
Een gerenommeerde verkoper wil het beste voor zijn of haar paard. Ze willen dat een potentiële koper zoveel mogelijk informatie inwint. Vragen stellen is daarom nooit een probleem, want zo garandeert de verkoper dat het paard op het juiste adres terechtkomt.
Overweeg om het volgende te vragen voordat je een bezoek plant:
- Hoe is het temperament van het paard?
- Heeft het paard blessures/ziektes gehad?
- Hoe gedraagt het paard zich met andere paarden?
- Tolereert het paard normale verzorging?
- Hoe gedraagt het paard zich bij de hoefsmid en de dierenarts?
- Laat het paard stereotiep gedrag zien zoals weven?
- Is het paard goed in het verkeer?
Als het paard bij navraag ideaal klinkt, plan dan een bezichtiging met de verkoper en maak duidelijk wat je graag te weten zou willen komen tijdens de eerste ontmoeting.
De eerste weken
Wanneer jouw paard voor het eerst bij je is, is het belangrijk om je te realiseren dat je paard een belangrijke transitie ondergaat. De routine gaat volledig op de schop. Leer je paard kennen en laat het paard jou leren kennen. Dit is essentieel om een solide basis te leggen voor een effectief partnerschap.
Kortom…
De aanschaf van een paard is een hele verantwoordelijkheid en het is belangrijk niet over één nacht ijs te gaan. Maak zorgvuldige overwegingen en bereid je goed voor. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, laat je dan bijstaan door iemand met ervaring met de aanschaf van een paard.